
Pentru elevii și profesorii Școlii Gimnaziale „Ion Luca Caragiale” Sibiu s-a încheiat cu succes deplin săptămâna 7-12 octombrie 2019, săptămână-gazdă a celei de a doua mobilități din cadrul proiectului european Global Citizenship – Exchange of good practices (proiect număr de referinţă 2018-1-NL01-KA229-038873_2 în cadrul Programului ERASMUS+, acțiunea KA2, parteneriate strategice între şcoli), mobilitate desfășurată în Sibiu, România, prestigioasa unitate sibiană de învățământ având astfel onoarea de a fi amfitrionul echipelor partenere în proiect, reprezentând Olanda, Spania, Portugalia și România prin Școala Gimnazială ,,Aviator Ioan Sava,, Alțâna.
Programul mobilității din Sibiu a fost complex, atractiv și ofertant, îmbinând eficient activitățile educativ-școlare cu caracter interdisciplinar și interactiv-participativ cu cele recreativ-turistice, destinate cunoașterii patrimoniului cultural-istoric/artistic românesc și descoperirii frumuseții naturii țării noastre. În incinta scolii noastre profesorii străini au participat cu interes și plăcere la cele două lecții/ateliere de lucru deschise pregătite pentru ei: Global Citizenship/A good citizen/What does it mean to be global? (clasa a VII-a B, prof. Stoicescu Iulia) și United in diversity – How English language brings people togheter (clasa a VI-a A, prof. Dobrin Bianca), precum și la workshop-urile de prezentare a sistemului educațional specific fiecărei țări participante (workshop profesori) și a școlilor în care învață copiii (workshop elevi). Totodată, elevii străini și-au dat mâna cu cei români și au învățat să danseze în cadrul workshop-ului de muzică populară și dansuri tradiționale românești susținute de către dansatorii profesioniști parteneri în proiect. Întâlnirea cu tradițiile, obiceiurile și etnografia românească s-a concretizat prin vizitarea Muzeului Civilizației Populare Tradiționale Astra și participarea oaspeților noștri la atelierele de olărit/ceramică/produse artizanale și pictură pe sticlă oferite de către meșterii populari ai Muzeului. Zilele de miercuri și de vineri au constituit prilejul descoperirii frumuseților naturii și a valorilor istoric-cultural-arhitectonice ale patriei noastre, partenerii Erasmus fiind încântați de vizita la Cetatea Alba Carolina și de excursia în timpul căreia au traversat Carpații, bucurându-se de frumoasa priveliște și poposind la două mânăstiri-simbol ale țării (ruta Transfăgărășan – Curtea De Argeș – Cozia – Valea Oltului – Sibiu).
Surpriza și punctul forte al mobilității l-a constituit amplul eveniment Autumn School Fair, organizat pentru întreaga comunitate cu prilejul celebrării ErasmusDays, sub egida Erasmus meets Erasmus, târg tradițional de toamnă care a întrunit activități muzical-artistice și de antreprenoriat, adunând împreună sute de elevi, părinți, cadre didactice şi oaspeți din străinătate. Activităţile au fost organizate în colaborare cu reprezentanţii Școlii Gimnaziale Nr. 23 Sibiu, care au luat parte la eveniment însoţiţi de partenerii Erasmus din Franța și Grecia, și cei ai Școlii Gimnaziale ,Aviator Ioan Sava,, din Alțâna. Un adevărat festin al abundenței darurilor toamnei, cu o multitudine de specialități, delicii românești și cu atmosferă de solidaritate, veselie și bună-dispoziție generală, în ritmul muzicii și al dansurilor tradiționale din țările Erasmus! Totul – un valoros “bagaj” de bun-gust, cultură, educație, tradiție și ospitalitate românească, demn de împărtășit de către oaspeții străini familiilor, elevilor, profesorilor și prietenilor din Uniunea Europeana!
prof. Stoicescu Iulia, prof. Brodețchi Felicia (Școala Gimnazială “Ion Luca Caragiale” Sibiu)
Album foto:
https://photos.google.com/album/AF1QipOKJrhAVfvLOmpnWgWYCcXsKgC0AOIgo5cBDncV